Hoe lang blijf je een jonge bestuurder?

Als jonge bestuurder kan je strenger bestraft worden voor bepaalde verkeersovertredingen. Met deze strengere bestraffingen wil de Wetgever ervoor zorgen dat onervaren bestuurders niet overmoedig het verkeer ingaan. Daarnaast kan je je als jonge bestuurder ook verwachten aan een hogere autoverzekering. De vraag rijst dan ook: wanneer ben je geen jonge bestuurder meer?

Als je nog maar net een rijbewijs hebt gehaald, heb je natuurlijk niet de ervaring van een geroutineerde bestuurder. Om tegen te gaan dat je als onervaren bestuurder roekeloos zou rijden, word je ook zwaarder bestraft voor verkeersovertredingen.

Je valt onder de categorie jonge bestuurder voor een periode van 2 jaar nadat je een rijbewijs B haalt. Je leeftijd heeft hier geen invloed op. Ook als je op je 65ste een rijbewijs behaalt, zal je nog steeds 2 jaar een jonge bestuurder blijven.

Voor welke overtredingen word je zwaarder bestraft als jonge bestuurder? 

Als je als jonge bestuurder één van de onderstaande overtredingen begaat, zal de politierechter een rijverbod van 8 dagen uitspreken en zal je opnieuw moeten slagen voor je theoretisch of praktisch rijexamen.

Een greep uit de overtredingen waarvoor je strenger bestraft wordt:

  • Verkeersmisdrijven waarbij alcohol in het spel is;
  • Ernstige snelheidsovertredingen
  • Druggebruik in het verkeer
  • Vluchtmisdrijf
  • Verkeersongevallen met doden of zwaargewonden.