Regels rond gsm-gebruik achter het stuur worden strenger

De wetgeving rond gsm-gebruik in de auto wordt aangepast.

De wegcode bepaalt voortaan dat je als bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag “gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”.

Concreet betekent het dat je als bestuurder niet meer mag bellen terwijl je telefoon los ligt op je schoot, de middenconsole of op de zetel.

Ook het gebruik van je telefoon voor navigatie of als muziekspeler is voortaan enkel toegelaten wanneer het toestel in een geschikte houder is vastgemaakt. Dit geldt ook voor andere mobiele apparaten met een scherm.

De regels gelden niet wanneer je voertuig geparkeerd is of wanneer je stilstaat.

Je mobiele telefoon achter het stuur gebruiken is bijzonder gevaarlijk.  Volgens cijfers van het verkeersinstituut Vias is afleiding de oorzaak van zo’n 25% van alle auto-ongevallen. Een bericht lezen houdt je ogen gemiddeld vijf seconden van de weg. Met een snelheid van 90 km/u rijd je op die tijd de lengte van een voetbalveld. Om het ontradingseffect te verhogen wordt een boete voor het gsm-gebruik achter het stuur duurder. Voortaan is dat een overtreding van derde graad, wat betekent dat het je 174 euro zal kosten in de plaats van 116 euro. De nieuwe regels gaan in voege op 3 maart 2022.